България Север

От днес започва Смешен филм фест

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Със скорост 24 кадъра в секунда към нас се е устремил Международният фестивал на комедийното кино Смешен филм фест. От днес, 21 октомври, до другия понеделник, 27 октомври, в Столицата на хумора и сатирата времето ще се отброява не в дни и часове, а в емоции – от поредния гледан филм, от вълнуващи срещи, от положителния заряд, който носи най-усмихнатият филмов фестивал в България.

Това обявиха на специална пресконференция зам.-кметът на Габрово Нела Рачевиц и Калина Вагенщайн, организатор на фестивала. Общият брой на заглавията тази година е 23 от 13 страни. За първи път във фестивалната програма присъстват филми от Хърватия – специален фокус с три заглавия, и Кипър – ще гостува режисьорът Кирякос Тофаридис с една от най-успешните кипърски комедии за последните години – “Блок 12″.  Ден след българската си премиера, в рамките на петото издание на Смешен филм фест, кипърският филм ще бъде представен и в Дома на киното в София.

Тричленно жури, в състав: Председател – проф. д-р Емилия Стоева и членове – доц. д-р Марин Дамянов и Виолета Стаменова ще определи носителя на приза Най-смешен филм на Габрово измежду осемте заглавия. Публиката също ще има възможност да избере своя филм – фаворит, като гласува с анкетни карти или сайта на фестивала.

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Тъй като петата годишнина е своеобразен празник, ще подарим на ценителите на стойностното кино едно вълнуващо пътешествие в епохата на немите филми с Колекция златни ленти на Белгийската кралска филмотека, заяви Калина Вагенщайн. Романтична нотка в това неповторимо преживяване ще внесе музикалният съпровод на пианиста Димитър Горчаков.

Българското комедийно кино ще бъде представено от двете нови продукции “Живи легенди” на Ники Илиев и “Още една мечта” на Николай Мутафчиев. Публиката ще има възможност за среща с режисьорите и част от актьорския състав на филмите.

Киноманите ще могат да се насладят още на лентите на световните величия – Люк Бесон, Иди Алън, Дъстин Хофман и да споделят екранните превъплъщения на Робърт де Ниро, Мишел Пфайфър, Томи Лий Джоунс, Пенелопе Крус, Алек Болдуин, Роберто Бенини, Маги Смит, Том Кортни и много други.

Акцент в програмата са две прожекции, посветени на големите имена в комедийния жанр: Робин Уилямс и Луи Дьо Фюнес. И тази година прожекциите от модул Златни комедии ще преминат под формата на филмови лектории, с гост – лектор проф. Александър Янакиев от Института за изследване на изкуствата към БАН.

Специално внимание е отделено на детската аудитория в съботно – неделния афиш. Приятна изненада е подготвена за малките зрители, посетили филма “Астерикс и Обеликс. Бог да пази Британия”. Всяко дете ще получи подарък – книга, осигурена от издателство “Миранда”.

Съпътстващи събития, тематично обвързани със седмото изкуство и смеха, ще зарадват габровци и гостите на града. Концерт с филмова музика “Любими песни от любими филми”, изпълнение от оркестър “Габрово”, ще настроят публиката на фестивална вълна.

Домът на хумора и сатирата ще се включи в програмата на Смешен филм фест, като посвети своя традиционен весел четвъртък на популярни лица от големия екран с изложба от сатирични графики и шаржове на Калин Николов.

Регионалната библиотека “Априлов – Палаузов” ще е домакин на две литературни срещи. В първата писателят-хуморист Махаил Вешим ще представи новата си книга “Когато бях морски капитан”, а във втората габровските читатели ще имат възможност да се срещнат с преводача на хърватска литература Русанка Ляпова и час преди прожекцията на филма “Какво е мъж без мустаци”, да разговарят за едноименната книга.

Книжен базар, разположен във фоайето на зала Възраждане, ще даде възможност на зрителите да си тръгнат с приятни преживявания от гледания филм и с интересно четиво.

Тук е мястото да отбележим, че макар и организиран от габровци, фестивалът няма комерсиален характер. Билетите са на символична “възпитателна” цена от 2 лева, а входът за прожекциите от модул Златни комедии е свободен, допълни към казаното зам.-кметът Рачевиц.

Повече информация за Фестивала, както и неговата програма можете да намерите на страницата му в интернет – www.filmfest.gabrovo.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730