България Север

Дигитална библиотека “Габровски периодичен печат”

снимка: РБ “Априлов – Палаузов”

В началото на тази седмица в Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ се проведе заключителна пресконференция по проект „Разработване и внедряване на информационен онлайн портал „Дигитална библиотека „Габровски периодичен печат“ и отпечатване на справочно – библиографско издание „Габровски периодичен печат 1872 – 2014”, финансиран по програма „Култура“ на Община Габрово.

Обща стойност на проекта е 6860 лв., в това число собствен принос на Регионална библиотека “Априлов-Палаузов” – 1375 лв.

Идеята му е провокирана от факта, че местните периодични издания са уникална част от националното писмено културно-историческо наследство и тяхното представяне в дигитална библиотека осигурява както физическото им опазване, така и представянето им пред широк кръг потребители.

Основната цел на проекта е опазване, съхраняване и представяне на писменото културно – историческо наследство на Габрово чрез използването на съвременни технологии – от една страна чрез създаване на траен дигитален архив с неограничен достъп, от друга – опазване на физическия носител чрез използване на дигиталното копие и предпазване на оригинала от унищожение.

Създаването на първото по рода си справочно-библиографско издание за местния периодичен печат е в помощ на всички потребители, които се интересуват от миналото на Габрово и включва 354 заглавия, излизали в периода 1872 – 2014 година – 278 вестници, 26 списания, 12 продължаващи издания и 38 бюлетина. Екипът посвещава изданието на 170-годишнината на българския периодичен печат.

Дигиталната библиотека осигурява лесен, бърз и неограничен достъп чрез Интернет на потребителите в удобно за тях време и без значение на тяхното местоположение до библиографска информация и пълнотекстово представяне на вестници, списания, бюлетини, единични и юбилейни листове: http://e-lib.libgabrovo.com

Към момента дигиталната библиотека “Габровски периодичен печат” включва 50 заглавия дигитализирани издания от местния периодичен печат (около 2500 страници). Създадените ценни информационни ресурси ще бъдат допълвани с нови специални колекции – предстои дигитализирането на още над 250 заглавия местен печат след 1944 г.

снимка: РБ “Априлов – Палаузов”

Проектът е подкрепен от: Регионален исторически музей – гр. Габрово, Отдел „Държавен архив“ – Габрово към Дирекция „Регионален държавен архив“ – Велико Търново, Държавна агенция „Архиви“, Национален музей на образованието.

Предпоставка за устойчивостта на проекта е прилагането на нови информационни технологии в поддръжката на дигиталната библиотека и бъдещото й развитие, както и наличието на обучени специалисти, работещи в областта на краеведската библиография и дигитализацията на печатни издания.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730