България Север

Кметът на Габрово “писа четворка” на снегопочистването

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

“Ако трябва да поставя някаква оценка, по шестобалната система на снегопочистването в Габрово от последните дни, то тя е добра. Самокритична съм. Много повече усилия и инвестиции трябва да се насочат към превантивни мерки, техническо обезпечаване и нови високотехнологични решения, даващи адекватна информация, за да можем да реагираме на време.”

Това заяви на пресконференция, на която присъстваха всички представители на институции, ангажирани със зимното обезпечаване, кметът на Габрово Таня Христова в отговор на поставен от “Габрово Нюз” въпрос, свързан със снегопочистването и предприетите мерки.

“Едва ли някой в Габрово трябва да се изненадва, че през октомври месец вали сняг. В качеството си на кмет мога да отговоря, че не сме били изненадани, т.е. ние очаквахме сняг. Считам, че в тази усложнена обстановка, характеризираща се с интензивен снеговалеж, действахме изключително адекватно, с всички сили, запазвайки най-вече животът и здравето на хората”, каза още Таня Христова.

Кметът подчерта, че след приключването на снеговалежа, още в понеделник в рамките на деня, градът е бил проходим при зимни условия и почистен. “Факт е обаче, че имаше непочистени странични улици, но никой не е останал изолиран или да бедства”, допълни тя.

Таня Христова беше категорична, че инвестиция номер едно на Габрово през 2015 г. ще бъде подобряване на механизацията и техническото обезпечаване на Общинско предприятие “Благоустрояване”.

По отношение на мерките, които Общината трябва предприеме, за да не оставят гражданите своите автомобили паркирани и пречещи на снегопочистващата техника, кметът заяви, че те трябва да бъдат цивилизовани. “Човек трябва да бъде отговорен и да спазва правилата на демокрацията. Ако искаме улиците ни да бъдат почистени, колите не трябва да пречат. Ако някой закъса – има начин да бъде изтеглен.”

Думите на кмета Христова бяха допълнени от управителя на общинското дружество “Благоустрояване” Хилда Цвъркалева, според която обстановката е била изключително тежка. Мобилизирана е била цялата налична техника, която още от ранните часове на снеговалежа е била на терен.

“В събота сутринта работещите машини по улиците на града бяха 25. В неделя следобед обаче имахме едва 7 машини на пътя. Всичко се повреждаше. Моят екип беше подготвен. Лошото е, че наистина техниката е в много трагично състояние”, заяви Цвъркалева.

Тя беше категорична, че снегорини на “Благоустрояване”, с вдигнати гребла не са се движили в Габрово и сподели, че ако има бюджетни средства ще брандира всяка една снегопочистваща машина, правейки я различима от другите, тъй като има и техника, почистваща републиканската пътна мрежа, движеща се на територията на града.

В срещата с журналистите се включи и зам.-кметът на Габрово Климент Кунев, който информира, че за пръв път от много години насам е била обхваната цялата улична мрежа на града. “Достигнали сме всички отдалечени места на града, включително и горски пътища, само и само да няма откъснати хора.”

Относно почистването на тротоарите той каза още, че Община Габрово не разполага с есенно – зимни аварийни групи. “Няма средства и финансиране за такива групи. Ние трябва и ще помислим за набавяне на техника, каквато никога досега не сме имали в Габрово за почистване на тротоарите. Ще бъде заложено закупуването на ротор”, съобщи Климент Кунев.

Община Габрово ще търси съдействие от държавата, в лицето на Междуведомствената комисия, но към момента не може да бъде назована конкретната сума, стана ясно още от изявленията.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730