България Север, Общество, Региони

Синдикалистите от Габровско излизат на протеста на КНСБ

снимка: www.knsb-bg.org

снимка: www.knsb-bg.org

Синдикалисти от област Габрово ще вземат активно участие в националния протест на КНСБ, който ще се състои на 11 декември в София пред Министерски съвет и Народното събрание, информираха от  Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Протестът ще премине под мотото „НЕ на пенсионна реформа орязваща права на българските граждани и бюджет, предлагащ единствено доживотен труд за мизерна заплата”.

До митинга се стигна след като станаха ясни намеренията на управляващите в проектите на закони за Държавен бюджет и бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2015 година за увеличение с по 4 месеца на възрастта за пенсиониране за трета категория. Има обещания за увеличение с 2 месеца, но това също не устройва хората на наемния труд. Неясноти и колебания има и относно ситуацията с ранното пенсиониране на лицата работещи първа и втора категория труд.

Позицията на КНСБ за реформата в пенсионната система е категорично тя да е комплексна, предвидима и дългосрочна какъвто вариант бе постигнат в споразумението през 2010 година, подписано от министър-председател, работодатели и синдикати. Основната цел е да бъде стабилизирана системата и подобряване адекватността на пенсиите и обезщетенията в рамките на максимално възможния консенсус. Осигуряването на стабилност минава през мерки в средносрочен и дългосрочен план, гарантиращи приходи на системата, контрол към осигурени и осигурители, график за нарастване на приноса на всяка година осигурителен стаж в размера на пенсията.

От синдиката настояват също за корекции в проектобюджета на Република България за 2015 година, който е с намалени средства за отделните министерства и предвиждащ само съкращение на работни места. Това орязване на бюджетите е недопустимо и не бива реформите да стават единствено за сметка на хората на наемния труд.

От КНСБ са убедени, че една активна и целево премерена политика по отношение на минималната работна заплата в дългосрочен план ще подпомогне най-нискодоходните групи работници, ще стимулира потреблението и повишаването на доходите на населението, като в същото време ще създаде благоприятна и предвидима икономическа среда за производството и бизнеса.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730