България Север, Общество

Априловото школо със сребро от “Емблематична сграда на България”

снимка: Борис Петков, фоторепортер “Габрово Нюз”

Въпреки мобилизацията и усилията на десетки габровци да класират Априловска гимназия на първо място в конкурса “Емблематична сграда на България”, част от надпреварата “Сграда на годината”, Доходното здание в Русе получила 5802 гласа и го измести от челната позиция в крайното класиране на онлайн състезанието, организирано от медийната група “Строителството ГРАДЪТ”.

Априловската гимназия в Габрово успя да събере с 1484 гласа по-малко от победителя, т.е общо 4318. В конкурса нашата сграда се съревноваваше с други 12 сгради, реставрирани или реновирани паметници на културата, сред които Народният театър, Националната художествена галерия, Националната опера и балет, Боянската църква, малката базилика в Пловдив и др.

Априловска гимназия е първото българско светско училище. Годината е 1835, а aмбициозният проект се осъществява с даренията на родолюбивите габровци Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев и др. Създават се първите учебници, помагала и пособия, по чийто образец по-късно се разработват всички учебни материали в училищата в другите градове.

С годините габровското училище прераства в първата пълна гимназия в поробените български земи.

През 1840 г., с дарените от Априлов и Палаузов книги, там се създава и първата училищна библиотека в България.

От 1889 г. гимназията приема името на своя благодетел Васил Априлов и се нарича “Априловска гимназия”. Гимназията става смесена на 6 септември 1916, така че вече и момичета могат да получат образование.

От 1992 г. тя става държавно училище с името “Национална Априловска гимназия”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730