База Данни Картини, Изкуство и Общество

Персонала на училището в Дебелт ще бъде глобен с 1000 до 3000 лв за проявена немарливост

54898885a2bc4_large

С глоби за административно нарушение между 1000 лв. и 3000 лв. ще бъдат наказани директорът на училището в Дебелт, ресурсен учител, медицинската сестра и класният ръководител на изнасиленият от по-голямо момче петокласник. Това заяви шефът на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева по БТВ.

По думите й педагозите са видели кръвта по ръцете на насиления Георги на 5 декември, но сметнали, че се е изцапал. Сестрата не прегледала момчето, а само го насочила към личния му лекар.

Жечева посочи, че детето е разказало за случилото се в тоалетната, но работещите в училището си го прехвърляли един на друг.

Насилникът е настанен в специализирано заведение и ще бъде обект на Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

„Той също е жертва на системата, защото никой не знае в каква среда расте това дете“, подчерта Жечева.

Според данните от проверката, през годините в училището в Дебелт са регистрирани 23 случая на насилие, но те не са били достатъчно добре документирани. Преподавателите категорично не желаят да говорят с журналисти.

„Тези учители трябва да бъдат подкрепени, те изпитват дефицит на опит и знания какво да правят с децата. Те трябва да бъдат подкрепени как да разпознават насилието“, подчерта Ева Жечева.

Тя разкри, че от началото на учебната година агенцията е проверила над 55 училища и над 15 детски градини, като повечето пъти е било по сигнали за насилие. Има случаи на тормоз сред децата и неподходящи методи на работа. В Трето помощно училище в София има сигнал за пренебрегване на дете и грубо отношение към майката. Жечева посочи, че има все повече случаи на грубото отношение към родителите и все по-мащабната агресия сред децата.

Тя призова учителите и родителите да работят заедно, за да се изкорени насилието „Когато се говори за дете, аз съм съгласна, че никое наказание не е достатъчно. „Няма измеримо наказание спрямо това, което се извършва на дете“, подчерта шефката на ДАЗД.

Персонала на училището в Дебелт ще бъде глобен с 1000 до 3000 лв за проявена немарливост