България Север

Зачестяват фалшивите карти в градския транспорт на Габрово

снимка: ОПТ - Габрово, Фейсбук

снимка: ОПТ – Габрово, Фейсбук

При проверки в автобусите в Габрово, все по-често контролите се натъкват на фалшиви карти. Сред учениците масово се разпространява практиката “направи си сам”. Както знаете цените на картите за градския транспорт варират от 17 до 30 лева, но много от учениците предпочитат да спестят тези пари.

Всяка една карта има своя идентификационен номер, който е част от серията. На нея е изписан месецът, годината и за коя линия се отнася, както и името на притежателя. При ученическите карти е задължително да има и снимка. Когато протича една проверка се следи за всички тези показатели на истинност.

Фалшификатите се правят най-често на скенер или цветен принтер, като само снимката е сменена. Гражданин сподели пред репортер на “Габрово Нюз”, че сутрин, когато всички пътуват за работа и училище, се оказва трудно, да се разминеш със струпалите се хора на едно място, а проверката е невъзможна.

Персоналът на Общински Пътнически Транспорт – Габрово е с променено работно време през последната година и така след 18 часа в делничните дни контрольори липсват.

През почивните дни работното време също е намалено, като в събота те са до 16 часа, а в неделните дни до 12 ч. През това време проверка правят шофьорите, които са на смяна – друг фактор, който допълнително намалява шансовете да се “изловят” измамниците, нелегално пътуващи за сметка на всички редовни пътници.

Наказания има. Глобите варират от 50 до 100 лева.

Потърсен за коментар по случая управителят на ОПТ – Габрово Екатерина Караколева потвърди, че действително в момента има бум на такива фалшиви карти за градския транспорт в областния град, като техни притежатели най-често това са ученици, но не малко са и случаите на хванати хора на средна възраст. Единствено изключение правят пенсионерите, които оказва се, че са единствените съвестни ползватели на услугата в Габрово.

Екатерина Караколева информира още, че с установените до момента фалшиви карти за пътуване се е заела  “Икономическа полиция” към Областната дирекция на МВР – Габрово, а по отношение на нарушителите се прилага цяла строгост на Закона, за неистински документи.

Автор: Симона Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730