България Север, Общество

“Дарителски кръг” тази вечер в Габрово

дарителски кръг

снимка: www.wcif-bg.org

Фондация „Обществен дарителски фонд – Габрово” за пети път организира специална среща на дарителите, наречена „Дарителски кръг”, въведена за първи път в България от Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ).

Идеята на Дарителския кръг е пред индивидуални дарители, местния бизнес, институции, да се представят идеи и каузи, за чието реализиране да се наберат средства, които ще бъдат удвоени от ФРГИ. Инициативата е вдъхновена от опита на Финансиращата мрежа във Великобритания (The Funding Network, UK), която от 2002 година насам обединява индивидуални дарители за финансиране на проекти за социална промяна. Това е общност от дарители, които заедно са успели да съберат над 4 милиона паунда за 10 години и са финансирали над 590 проекта на граждански организации.

Чрез Дарителски кръг “За Габрово”, който ще се проведе днес от 17.00 ч. в залата на Национален Музей на образованието Габрово, ще се даде възможност активните представители на неправителствения сектор лично да представят идеите си пред присъстващите, които могат да им задават въпроси и така да решат коя кауза да подкрепят.

Идеите, които ще бъдат представени пред Дарителски кръг “За Габрово” са свързани с изграждане на кабинет за логопедична консултация на невербални деца с увреждания – Сдружение „Равен старт”; провеждане на държавно първенство по ски-бягане за всички възрасти – Клуб по ски бягане и биатлон, Габрово; „Предай нататък” – изработване на комплект материали в помощ на училищните настоятели от община Габрово – Общинско училищно настоятелство, Габрово; проект в подкрепа на младежки инициативи и насърчаване доброволчеството сред младите хора и проект „Добрите навици”, който ще се реализира в ОДЗ „Дъга” и ХІ СОУ „Райчо Каролев” /за изграждане на пилотен модел за детска градина и училище/.

Основна цел на Фондация „Обществен дарителски фонд – Габрово” е да направим Габрово място, в което да живеем по-добре. Именно затова Фондът обединява усилията на граждани, неправителствени организации, местна власт и бизнес за развитието на целия град.

Обществен фонд – Габрово се подпомага от програма „Развитие на обществените фондации” на Фондация „Работилница за граждански инициативи” с финансовата подкрепа на фондация Чарлз Стюарт Мот.

Обществен фонд  – Габрово е член на Асоциацията на обществените фондации в България (АОФБ), която е учредена през 2005 година и сега включва обществени фондове от дванадесет града в страната. Тя е част от голямото семейство на Световната организация на обществените фондации в повече от 60 страни по света. За по-малко от 6 години организациите, членуващи в Асоциацията на Обществените фондации в България, успяха да привлекат финансиране за над 5 милиона лева. С тези пари са осъществени 374 проекта в шест града и в подкрепа на над 700 000 души.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730