Региони

Европейски проект за развитие на местния бизнес прерасна в инициативата „Зарзават+“

71Приключва проектът LOCFOOD „Местните храни – стимул за развитието на местния бизнес“, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Европейската програма за междурегионално сътрудничество ИНТЕРРЕГ ІVС и МРРБ. Тригодишната работа по него допринесе за подобряване на политиката за подпомагане на малките и средни предприятия в хранителния сектор. Задълбоченото проучване на добра практика от Швейцария за къса верига на доставки на храни (минимален брой звена между производителя и потребителя или директно от производителя на клиента или с най-много един посредник, който не е търговец на едро) доведе до стартирането на инициатива за организиране на такава система в София с производители предимно от Софийска област. Опитът, натрупан в рамките на проекта,би могъл да се приложи и в други области на страната. В рамките на проекта бе направено проучване сред 40 микро и малки предприятия от хранителния сектор, за да се идентифицират проблемите в развитието им и иновациите. Една от пречките бе трудния достъп до пазара, което наложи заимстването на опита на партньорите в тази сфера и изборът на Швейцарската система за директна доставка на кошници с хранителни продукти на клиенти за анализ на приложимостта в България. Разработеният бизнес план на инициативата „Зарзават+“ залага на доставката на свежи зеленчуци и плодове от […]