България Север

Кукленият театър кани децата на премиера в петък

снимка: Габровски куклен театър

снимка: Габровски куклен театър

На 6 февруари от 18 часа за пръв път на сцената на Кукления театър в Габрово ще оживеят героите от новата постановка „Гарджето певец“. Представлението е ориентирано, както към малките, така и към техните родители, склонни да мислят, че „на мама гарджето е най…“.

Режисьор и драматург на постановката, създадена по приказка на Светослав Минков, е Съби Събев. Той подхожда към темата за прекалените амбиции с известна ирония, като представя на зрителите историята на гарджето, решено на всяка цена да стане най-добрият певец в гората, макар да му липсва талант. С песнопенията си главният герой печели музикален конкурс и получава голямата награда – гердан от лъскави капачки.

В представлението присъства и образователен елемент. Малките зрители се запознават по интересен начин с ключа сол, петолинието и нотните знаци, обяснява режисьорът Съби Събев.

снимка: Габровски куклен театър

снимка: Габровски куклен театър

Предизвикателство към него и актьорите отправя сценографът и автор на куклите Павлина Василева. Те не са обичайните марионетки, които децата са свикнали да виждат. Всяка кукла представлява събрани отделни елементи, образуващи фигура, а в основата са нотните знаци. Така се създават повече образи и нотите стават птици, тромпетите – дървета, а два ключа сол правят пеперуда. Тази трансформация провокира въображението на малките зрители, фантазиите им за заобикалящия ни свят.

Актьорите Радостина Андреева, Ивет Сотирова и Богдан Богданов играят зад нестандартните кукли и разкриват техния характер и всички елементи от декора, който се побира в куфар. Атмосферата в салона допълва музиката на композитора Георги Гарчов.

Следващото представление на новата постановка е на 8 февруари от 11 часа в салона на Кукления театър.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730