База Данни Картини

Очаква се ръст на самоубийствата през пролетта

Затоплянето на времето отключва психичните заболявания. Депресията и безпаричието, които ни обхващат след празниците, са най-честите причини за самоубийства по това време на годината, категорични са родните психиатри. Те очакват бум на опитите за самоубийство през следващите две седмици.

Заради по-ранното затопляне на времето психиатриите вече започват да се пукат по шевовете. Лекарите говорят за потресаващи случаи на прерязани със стъкло вени, скокове от по-високи етажи на жилищни сгради и любовни трагедии. Според тях първата причина, отключваща суицидните мисли, е безпаричието. Не липсвали и случаи, в които младежи посягат на живота си заради любовна мъка.

Част от пациентите в клиниките по психиатрия през последните дни са юноши, чиито чувства са останали несподелени около Свети Валентин. Много от тях написали във фейсбук, че ще сложат край на живота си, преди да се нагълтат с хапчета или големи количества алкохол. Според психиатрите обаче това са по-скоро показни опити за самоубийства, а не реално желание да умрат. Правели го, за да привлекат вниманието на любимия и да му вменят чувството за вина.

Самотата и липсата на подкрепа от близките е третата причина, поради която по-възрастните хора посягат на живота си. Психиатрите обясняват, че това кара хората да се вглъбяват в себе си, да се анализират и да вземат грешни решения. Специалистите обясняват още, че депресията продължава различно при всеки човек, а тежестта зависела от това колко време е задържал болката и напрежението в себе си.