България Север

“Толкова сходни, толкова различни, толкова европейски”

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Европейската комисия обяви конкурс за есе на тема “Толкова сходни, толкова различни, толкова европейски”. Поканени да участват са младежи от цяла Европа на възраст от 18 до 25 години. От участниците се изисква да споделят своето мнение в кратко есе от максимум 1000 думи по два въпроса, свързани с разширяването на Европейския съюз:
– Какви са Вашите впечатления от разширения Европейски съюз?
– Как разширеният Европейски съюз може да отговори на предизвикателствата на бъдещето?

Писмените работи ще бъдат оценени на национално равнище на един от официалните езици на ЕС в съответната държава. Всяко национално жури ще избере по една писмена работа – победител. Есетата на отличените ще бъдат публикувани от Европейската комисия и ще бъдат предложени за поместване във водещи европейски медии. Авторите ще бъдат наградени с тридневно посещение в белгийската столица Брюксел в края на месец май 2015 г.

“Нашата политика по разширяване е един от крайъгълните камъни на европейския проект за мир. Като помагаме на нашите приятели да осъществят своите европейски мечти, ние създаваме стабилност и просперитет, които споделяме с нашите съседи. Аз съм сигурен, че този конкурс ще провокира вълнуващи и интересни есета и ще вдъхнови едно ново поколение млади европейци, които заедно ще градят нашия бъдещ общ дом”, коментира инициативата Йоханес Хан, комисар по европейската политика за съседство и преговори за разширяване.

Крайният срок за участие е 27 февруари 2015 г. (до 13:00 часа българско време).

Повече информация за конкурса е публикувана на http://event.iservice-europa.eu/bg/writing-competition.

Допълнителни въпроси за кандидатстването се приемат на SoEuropean@writingcompetition.eu.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730