България Север

“Ало схемаджии” измъкнаха спестяванията на две баби

снимка: Пресцентър МВР, Архив

Две възрастни дами от Габрово станаха жертви на телефонни измами, информират от пресцентъра на полицията в града. Този път, за да хванат нищо неподозиращите баби в своя капан, “ало измамниците” използвали схемата “капаро за климатици”. Престъпленията били извършени в събота и понеделник.

Възрастните дами обяснили пред полицаите, че на домашния им телефон позвънил мъж, който се представил за техен роднина. Той им споделил, че иска да си купи качествен климатик, който в момента се предлагал на изгодна цена, но същият трябвало незабавно да бъде капариран.

За по-голяма достоверност, измамниците предоставили телефонен номер на магазина. Бабите не подложили на съмнение достоверността на казаното в слушалката и “услужили” на своя роднина, предавайки спестяванията си на непознат мъж, с когото се уговорили да се срещнат близо до домовете им.

По случаите са започнати досъдебни производства.

От полицията отново напомнят, че измамниците са изключително изобретателни в методите на извършване на престъпленията. Използват разнообразни сценарии и подходи, като престъпните им намерения са насочени основно към възрастните хора, които са лесно податливи на манипулация.

При подобни срещи и получени предложения, преди да предприемат каквито и да било действия, гражданите трябва задължително да се консултират с близки и роднини, или да позвънят в полицията.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730