България Север, Общество

Габровски ученици заминаха за Израел

снимка: Община Габрово

Възпитаниците на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ Цветина Колева и Виктория Ангелова отпътуваха за Израел заедно с още 13 ученици от други български градове. Всички те са победители от общинските кръгове в конкурса за есе, проведен в началото на март тази година и посветен на спасяването на българските евреи през Втората световна война. Освен в Габрово, ученическото литературно състезание се проведе във Видин, Своге, Гоце Делчев, София и Пловдив.

Посещението в израелската държава е с познавателна цел и е награда за участниците, класирани на първо и второ място в конкурса. В програмата им е включена среща с проф. Михаел Бар-Зоар, по чиято книга „Извън хватката на Хитлер“ младите творци представиха разсъжденията си в есеистична форма. Организирано е посещение на стария град в Йерусалим, музея на Холокоста „Яд Вашем“ и среща с оцелели от лагерите на смъртта. Ще гостуват в Петах Тиква, където ще се срещнат със спасени български евреи и с техните семейства, ще проведат среща-разговор със свои връстници от града. Предвидена е туристическа обиколка на Тел Авив, който е вторият по големина град в Израел.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Преди да заминат учениците се срещнаха с вицепрезидента Маргарита Попова и с вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

снимка: Община Габрово

По време на срещите са проведени дискусии за толерантността между нациите, какво означава да си „космополитен“ и дали в момента българите са способни да проявят подобна съпричастност и човеколюбие, както преди 72 години.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730