България Север, Спорт

Най-добрите хандбалистки на България тренират в спортна зала “Орловец”

снимка: sport-gabrovo.com

Женският национален отбор на България по хандбал започна подготовка за предстоящия първи етап от квалификациите за Европейското първенство през 2016 година в Швеция. В края на тази седмица в спортна зала „Орловец“ националките ни ще премерят сили със съставите на Фарьорски острови и Азербайджан. Победителят от тази група ще се класира за втория квалификационен кръг, в който ще спори със съставите на Испания, Холандия и Австрия за едно от първите две места, даващи билет към финалите в Швеция. Срещите от втория квалификационен кръг са на разменено гостуване и ще се проведат в периода от октомври 2015-та до юни 2016 година.

В зала „Орловец“ са събрани най-добрите състезателки, с които разполага в момента българският женски хандбал. От чужбина се завърнаха вратарката Петя Пенчева (Førde IL Handball NORGE, Норвегия), най-добрата чуждестранна състезателка в италианския хандбален елит Нели Добрева (Ariosoto Ferrara, Италия), Стефка Агова (MKS Piotrcowia, Полша), Недялка Делчева (Handball Club Celles sur Belle, Франция), Веселка Калакунова (Salud – Santa Crus de Tenerife, Испания), Камелия Грънчарова (Moncoutant, Франция) и Радостина Генкова (Roman, Румъния).

По-късно тази нощ се очаква да пристигнат и състезаващите се за словенския „Крим Меркатор“ – Глория Павлова и звездата на тима Елизабет Оморегие, която попадна сред трите хандбалистки, номинирани в анкетата за “Най-добър млад играч” на позиция плеймейкър, организирана от популярното издание Handball Planet. Състава допълват осем състезателки от вътрешното първенство – по четири от шампиона и вицешампиона. Националките на „Бъки“ са Силвия Атанасова, Лидия Ковачева, Лора Сарандева и Боговеста Йосифова, а от състава на „Етър 64“са включени Десислава Николова, Даниела Коцева, Соня Богданова и Мадлена Дончева. Изцяло женско е и треньорското ръководство на отбора. Начело на тима е президентът на БФ Хандбал Росица Бакърджиева, а помощник-треньори са Веселина Златева и Марияна Семерджиева. Лекар на отбора е д-р Пламен Панов, а физиотерапевт – Иван Христов.

Първият квалификационен турнир за Швеция`2016 започва в петък. България ще открие турнира с двубой срещу Фарьорски острови от 18 часа в зала „Орловец“. В събота по същото време ще играят Фарьорски острови и Азербайджан, а в неделя от 18 часа е мачът на националките ни срещу азерките.