България Север, Общество

“Чичовци” на сцената на Априловската гимназия

снимка: Симона Иванова

Ученици от Национална Априловска гимназия представиха пред публика новата си постановка на едноименното произведение на Иван Вазов “Чичовци”.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Представлението, се състоя в началото на седмицата в Актовата зала на гимназията. То е част от дейността на клуб “Млади възрожденци”, а театралната трупа, изявила се в събитието, е част от членовете на клуба, както и ученици от 9, 10 и 11 клас.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Сценарист и режисьор е единадесетокласникът Калоян Христов, който с подкрепата на своя класен ръководител г-жа Владилена Катевска, продължиха заедно традицията за развитие на младите таланти.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Гостите в залата имаха честта да наблюдават няколко епизода от частта “Общество”” на Вазов. Идеята е да се пренесат към едно отминало време, което разкрива възгледите, идеалите и взаимоотношенията на българите.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Тези качества са в основата на българското и до днес не са се променили, а само са се осъвременили. Действията се развиват, след като епитропите в селото са избрани, но покрай тази новост възникват безброй разговори и мнения между героите.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Преди дни актьорският състав засне сцените пред музея “Дечкова къщa” в Габрово, с което ще вземе участие в един от престижните конкурси, свързан с Вазовото творчество.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Специално за “Габрово Нюз”, сценаристът и режисьор на пиесата Калоян Христов, сподели впечатленията си от нея и какво му предстои за напред. Ето какво заяви той:

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Как възникна идеята за точно това произведение на Вазов?

– Идеята да направя постановка точно на “Чичовци” възникна спонтанно, след като го изучавахме в училище, тъй като то е включено в учебната програма по литература за 11 клас. Реших да направя сценарий и споделих това с преподавателя по литература и мой класен ръководител Владилена Катевска, която подкрепи идеята ми и заедно с нея успяхме да сътворим крайния продукт, който представихме.

Защо избрахте именно него?

– Вазов е автор с изключително пъстър, а днес вече и архаичен език и според мен неговите текстове носят със себе си послания, актуални и до днес!

Какви бяха основните Ви цели при осъществяването на такъв тип спектакъл?

– Всъщност моите цели бяха няколко. Едната беше експеримент дали публиката, преобладаваща от млади хора, би разбрала архаичния български език от времето на “чичовците” и другото, което е и основното послание на пиесата, е че макар периодът, който представя тя да е отминал преди много време, нравите на хората не са се променили, а само осъвременили!

По какъв начин избрахте актьорите, направили представлението, така внушително?

– Доста мислих, когато подбирах актьорския състав и се спрях на определени хора, с които споделих идеите си. На тях те им допаднаха и с радост приеха да се включат в изграждането на постановката! С течение на репетициите, усещах как те постепенно се мотивираха все повече и другото нещо, което е най важно, правиха това с удоволствие и ентусиазъм. Благодарение на техните усилия и труд моята идея просъществува!

Какво е посланието, което ще оставите на поколенията след вас?

– Посланието, което бих им оставил е никога да не се пускат по течението и винаги да бъдат търсещи и целеустремени. Да създават нови неща, които да оставят след себе си! Живеем във времена, в които не трябва да бъдем пасивни, а да помагаме и на себе си и на околните. Мисля, че както ние, така и те не трябва да се поробваме изцяло на “модерния” свят, а да поглеждаме и към историята, защото част от нея е актуална и днес, както видяхте.

Знам, че предстои още едно представяне в актовата зала, както и участие в конкурс. Смятате ли, че това поставя едно ново начало в кариерата и развитието Ви?

– Правилна ви е информацията! Да, ние филмирахме постановката в автентична обстановка в музея “Дечкова къща” към Регионалния исторически музей в Габрово, към които отправям големи благодарности за помощта, която оказаха. И също така на Община Габрово, за осигурените костюми. Конкурсът, в който ще вземем участие е посветен на 165 години от рождението на Иван Вазов и 85г. от къщата музей в Сопот. А на местно ниво следващото участие е идната сряда в НАГ, тъй като не можем да поберем всички зрители наведнъж! Разбира се, човек трябва да тръгне от някъде и да смятам, че това е едно хубаво начало и за мен, а и за всички, които взеха участие.

Какви са вашите стремежи и желания за близкото бъдеще?

–  Моите стремежи за бъдещето са да продължавам да творя и да опознавам литературата, да помагам с каквото мога на Национална Априловска гимназия и да достигна към професията, която съм се насочил! След като успяхме да направим този проект имам някои идеи и за по-нататъшни изяви, които бих реализирал. И разбира се както всички хора и аз имам мечти, но за това са мечти за да бъдат лични, така че обърнахме внимание на стремежите!

Автор: Симона Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730