България Север, Общество

Празникът на хвърчилата в Габрово ще стане традиционен

11414573_10153402490574776_713722769_n

Съвсем скоро в Габрово се проведе първия за града ни “Празник на хвърчилата”, който предизвика голям интерес и създаде много позитивни емоции сред габровци. За пътя от една идея до нейната реализация, за радостите и трудностите, когато работиш в името благородни каузи, разговаряме с Калина Христова, част от Фондация “Европейски център за иновации, образование, наука и култура”, организатор на празника и редица интересни събития в нашия град.

Преди седмица се проведе първият в Габрово празник на хвърчилата, може ли да ни разкажете малко повече за инициативата, как ви хрумна идеята, труден ли беше процесът на реализация?

11419744_10153402490534776_1960976599_nИнициативата възникна от наше обучение с учители и тяхното тревожно наблюдение, че агресията в училище е нараснала драстично. След разговор с колеги психолози и проучване, стигнахме до извода, че причината се крие най – вече в загубата на контакт и връзка между децата и родителите. Родителите забързани в своето ежедневие, не прекарват достатъчно време с тях, а децата искат бъдат част от общност, да се докажат, но няма пред кого. Учителите вече не са с такъв авторитет пред тях и липсата на контакт с родителя става още по – осезаема. Именно оттам тръгна идеята да сформираме поредица от инициативи, резултатът от които да са семейни празници, по време на които деца и родители да могат да спортуват заедно и да се забавляват.

Започнахме с кампания за събиране на детски играчки за детски градини в община Марица, а финалът беше да организираме празник, по време на който, родители и деца да прекарат няколко часа заедно. Резултатът беше повече от задоволителен. Дойдоха много хора, видяхме десетки усмивки и най – радостното беше как малки и големи пускаха хвърчила заедно. Ние от Фондация “Европейски център за иновации, образование, наука и култура” искаме искрено да благодарим на г-н Христо Елмазов, който ни позволи да ползваме поляната на Градище безвъзмездно и на ръководството на ЦДГ „Слънце” в лицето на г-жа Трикова, с които заедно осъществихме кампанията за събиране на играчки, пускахме хвърчила, рисувахме и се забавлявахме заедно.

Колко деца се включиха в празника на хвърчилата? Имате ли идея да се превърне във фестивал, да влезе в събитийния календар на Габрово?

Поляната беше пълна, имаше над 100 деца. Планираме догодина да направим много по – голямо и мащабно събитие. Тази години поставихме основите. Догодина се надяваме да дойдат още повече семейства, защото родители, които инвестират времето и енергията в децата си, инвестират не в само на семейството си, а инвестират в бъдещето на нашия град.

10466677_10153402490569776_1556120974_n

Вашата фондация е известна с това, че организира различни и много интересни инициативи. Какво има заложено във Вашия календар?

Тепърва предстоят поредица от събития, ориентирани към семействата – деца и родители да спортуват и да се забавляват заедно. В края на август подготвяме „семейни игри.” Не толкова спорт в чистия смисъл на думата, а игри които сплотяват, обединяват, които те „карат” да прекарваш повече време заедно със семейството си . Самите деца свикват да са част от общност, приемат се като част от нещо голямо. От Септември продължаваме с обученията на младежи в Клуба по предприемачество.

Със собствени сили ли организирахте събитията? Получихте ли помощ от институциите?

Работим в партньорство с много организации в Габрово, в страната, но инициативите финансираме самостоятелно. За нас това е част от нашата мисия да подпомогнем младежите и да зарадваме децата. Искаме да видим Габрово по – добър и по – красив. Няма нищо по- красиво от това да видиш децата усмихнати и очите им да греят от радост. Живеем за децата и искаме те да се развиват и остават тук при родителите си, в нашият град. Ако се наложи бихме потърсили помощ. Проектите, които изпълняваме нямат за цел печалба. Пак искам да подчертая, че всички проекти, които реализираме са с благотворителен характер. Миналата година имахме проект, финансиран от програма „Младежки дейности” на Община Габрово и този проект, беше по идея на младежите от БЧК и доброволците от двете организации го осъществиха. Всички останали инициативи се осъществяват и финансират от дейности на нашата фондация.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730