България Север, Общество

Габровските управници бедни като „църковни мишки“. Депутатите ни по-заможни!

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Свободен достъп до имуществените декларации на управляващите даде Сметната палата. Срокът за подаване на ежегодните декларации е 30 април, като до 31 май могат да се правят корекции в тях. Когато няма промяна в обстоятелствата, подлежащи на деклариране, лицата подават уведомление. Публикуваме какво е благосъстоянието на габровските народни представители и местни управници.

Местна власт.

Кметът на Габрово Таня Христова е декларирала два апартамента и парцел в града, придобити през периода 1996 – 2007 г. Заедно със съпруга й габровският кмет е съсобственик на два мотоциклета и два леки автомобила на обща стойност 30 300 лв., придобити от 2007 до 2010 г. Няма влогове, но за сметка на това мъжът на Христова има два кредита в размер на 25 000 лева. Приблизително толкова е и сумата, която тя е получила от командировки от Националното сдружение на общините в Република България за участие в Комитета на Регионите – Брюксел. Кметът няма декларирани налични парични средства.

Новият заместник – кмет на общината Николай Меразчиев е собственик на 2 апартамента, къща в Музга и лек автомобил VW. И той като началника си няма декларирани влогове, но за разлика от Таня Христова няма кредити. Останалите двама заместници на габровския градоначалник Нела Рачевиц и Климент Кунев, и председателят на Общински съвет – Габрово Лена Георгиева са подали уведомление, че нямат промяна в обстоятелствата, подлежащи на деклариране.

Същата е ситуацията при ръководството на Областна администрация – Габрово, като Николай Сираков и неговите заместници Добромир Валачев и Иглика Иванова – Събева, които нямат промяна в имущественото си състояние и са подали само уведомление.

Депутати.

За разлика от местната власт, габровските народни представители изглеждат далеч по-заможни. Изключение „прави“ дългогодишният депутат на ДПС Четин Казак. Справката в Сметната палата показва, че той няма нищо за деклариране, освен заем от 100 000 лева и „скромните“ 3 430 лв. доходи от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество.

С дялове в четири апартамента – три в Габрово и един в София, гараж в столицата, къща с двор в село Долни Томчевци, плюс трайни насаждения и други може да се похвали депутатът Добромир Проданов, придобити от 1998 до 2010 г. Избраникът на народа е декларирал три превозни средства – два джипа Митсубиши Паджеро, придобити през 2012 г. и товарен Фолксваген Кади. Във финансово отношение Проданов демонстрира значимо присъствие. Пред Сметната палата той е декларирал общо 105 000 лв. от заплата, дивидент и спестявания. Справката показва още, че юристът държи в банка седем влога, в различна валута, възлизащи общо на 109 446 лева. Има дялове и акции в две фирми, и  3 440 лв. доходи от друга стопанска дейност, плюс 1 963 лв. доходи от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество.

Народният представител Кирил Добрев има два апартамента и две парко места към тях в София, и къща с двор в Гоце Делчев. Наличните му парични средства са 4 500 лв., а осемте му банкови влога в лева и валута възлизат на 46 098 лв. Няма заеми, но за сметка на това съпругата му притежава две кредитни карти. Той има 55 % дялово участие в дружество с ограничена отговорност. От други трудови правоотношения Добрев е получил 1 130 лв., а съпругата му – 46 228 лв.

Четвъртият габровски депутат Цветомир Михов е посочил апартамент в Габрово, парцел и урегулиран поземлен имот в село Гергини, придобити през периода 2002 – 2010 г. Единственият деклариран автомобил е Фиат Пунто, собственост на съпругата му. Михов няма налични парични средства, разполага само с 20 000 лв. банков депозит, който отново е на жената до него. Депутатът е ползвател на кредитна карта, в размер на 29 337 лв. Декларирал е и  34 % дялово участие в дружество с ограничена отговорност, а 1 129 лв. са доходите му от трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност.  

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730