България Север, Общество

Липсата на работа и обезлюдяването са проблемите на Габрово

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Липсата на достатъчно работни места и обезлюдяването на Габрово са основните проблеми, според жителите на областния център. Това сочат резултатите от проведената сред местното население акнета на Гражданско движение „ДНЕС“ – Габрово, оповестени пред медийния партньор на инициативата „Габрово Нюз“.

Около 75 % от анкетираните граждани, от общо 1220 души, посочват този проблем като най-сериозен пред развитието на Габрово. „Очертава се една тенденция, която се препокрива с проведена през 2011 г. друга наша анкета, сочеща същия този проблем като водещ, за което управляващите в нашия град трябва много добре да се замислят какво ще направят“, коментира пред „Габрово Нюз“ Анатолий Антов, областен координатор на ГД „ДНЕС“.

Според данните от допитването до габровци, на второ място те посочват лошата инфраструктура в нашия град, най-вече в крайните квартали. „Всичко това, което се говори в Габрово за толкова милионни инвестиции не са повлияли на габровци. Отчитаме факта, че анкетираните хора са от кварталите, което подчертава там липсата на инвестиции, а не само в централната част, която има що годе някаква промяна“, каза Антов.

На трето място анкетираните посочват липата на достатъчно места за паркиране, а на четвърто място е градският транспорт, с около 32,67 %.

„Градският транспорт кореспондира моментално с актуалния проблем за габровци дали да бъде премахнат тролейбусният транспорт или не. Лично аз смятам, че след като има обещания, че ще се запази би трябвало да се дискутира преди да се вземе решение за ликвидирането му. Най-малкото, което дължат на гражданите е едно допитване до тях. Указва се Общинският съвет решава това, което е изгодно май на някои определени хора. Трябва да се питат хората и тогава да се взимат решения“, добави още по проблема областният координатор на „ДНЕС“.

На пето място хората са поставили чистотата и озеленяването в Габрово, около 15%.

Като други проблеми гражданите са посочили ниските заплати, липсата на достатъчно места за отдих, места за спорт, недостатъчно велоалеи, лошата връзка в градския транспорт (разписания), липса на комуникация между граждани и управляващи, и изключително неподдържани крайни квартали.

„От 2011 г., когато тогава правихме анкета в началото на мандата на управляващите в Габрово, към момента няма кой знае каква промяна в нагласата относно това, което е като проблеми. Това е трагедията – демографският проблем на града. Тук трябва да се замислим какво да правим“, завърши Анатолий Антов.

Целта на проучването бе да се групират основните проблеми на Габрово, като се започне от глобалните и се стигне до конкретните. Идеята на инициативата е да подкрепи местните управляващи за вземане на правилните управленчески решения след спечелване на изборите, а не да се конфронтира с тях.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730