България Север, Общество

Съдът се включва в образователна програма за ученици

снимка: Симона Иванова, Архив

снимка: Симона Иванова, Архив

Окръжен съд – Габрово се включва в образователната програма за ученици „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Програмата се реализира съгласно Споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката.

Целта й е да съдейства за обогатяване познанията на младите хора за структурата и функциите на съдебната власт в страната, формиране на правна грамотност и респект пред закона, както и превенция на противоправните прояви сред подрастващите.

В Габрово Образователната програма ще се осъществи сред ученици от Национална Априловска гимназия, ПТГ „Д-р Никола Василиади“ и СОУ „Отец Паисий“. Като лектори по различните теми ще се включат съдии от Окръжен, Районен и Административен съд – Габрово и прокурори от Окръжна и Районна прокуратура.

Наред с лекционните курсове в часовете по „Етика и право“ за десети клас са предвидени и посещения в Съдебната палата, както и подготовка на симулиран процес с участието на ученици.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730