България Север

Затвор за габровец, погубил брат си при катастрофа

ареста в габрово

Присъда от три години лишаване от свобода и лишаване от правоуправление за същия срок, за причинени смърт и тежка телесна повреда при пътнотранспортно произшествие получи габровец от състав на Габровския окръжен съд, председателстван от съдия Попов.

Подсъдимият бе признат за виновен в това, че на 12 декември миналата година, около 19.45 часа, на главния път между Габрово и Севлиево, при управление на лек автомобил „Хонда Сивик”, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на 28-годишен мъж от Габрово (брат на подсъдимия) и тежка телесна повреда (загуба на слезка) на 27-годишен мъж от същия град, пътували в същия автомобил.

Видно от събраните по делото доказателства, при инцидента подсъдимият управлявал автомобила със скорост 136 км/ч, при допустими за движение извън населено място 90 км/ч, като в района след магазин „Техномаркет” в посока към Севлиево, изгубил контрол над превозното средство, което напуснало пътното платно и се ударило странично в крайпътно дърво. При удара цялата задна част на автомобила са деформирала, купето се разделило на две части, а за пътуващите в него настъпил горепосочения вредоносен резултат.

За извършеното престъпление шофьорът бе осъден на 3 години лишаване от свобода, което наказание да изтърпи при първоначален общ режим.

На основание чл.343г от НК във вр. чл.37 ал.1 т.7 от НК подсъдимият бе лишен от право да управлява МПС за срок от 3 години.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.

Делото бе разгледано по реда на Глава двадесет и седма от НПК – Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция, без да се провежда разпит на свидетелите и вещите лица в съдебно заседание. Подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях. При постановяване на присъдата съдът ползва самопризнанието на М.А. и доказателствата, които го подкрепят, събрани в досъдебното производство.

Съгласно разпоредбите на закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а ал.1 от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното наказание от 4 години и 6 месеца лишаване от свобода с 1/3.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730