Бизнес и Политика

Пуснаха алеи за чатещи пешеходци

В белгийския град Антверпен стотици хора са улеснени, когато трябва да чатят. Властите са направили специални „ленти“, в които могат да преминават пешаходци, без да се сблъскват по между си.

Интересното е, че идеята идва от местен магазин за смартфони, чийто собственик заявява, че огромен брой от счупванията на телефони се дължи именно на сблъсъци между чатащи пешеходци.

Един от продавачите в магазина предлага да се направят такива алеи, за да може хората да нямат „препятствия“ срещу себе си.

„Когато вървим и едновременно с това чатим ние не виждаме с какво става пред нас. Това често пъти води до блъскане в стълбовете пътните знаци или други пешеходци. Може дори неволно да застрашим живота на останалите.“, коментира още служителят

Алеите за чатещи пешеходци може да се превърнат в неизменна част от визията на белгийския град.

Алеите в Антвепен не са единствените такива. В други градове също са прибегнали до тази мярка заради ходещи и чатещи хора.  В китайския град Чонкин пътеката, направена за такива хора, е 30-метрова и е маркирана със специална боя за улеснение. За да има ред, съседната лента е маркирана със знам „Забранено използването на телефони“.