Бизнес и Политика

Бум на жените милиардери

Броят на жените милиардери се е увеличил близо 7 пъти за последните 19 години. От едва 22 жени милиардери през 1995г., през 2014г. те са 145. Най-голям принос за нарастващия брой имат жените от Азия, които са увеличили броя на милиардерките с 22 през последните 10 години. Повече от половината от тях за първо поколение предприемачи.
Семейният бизнес се управлява по-често от жени в Азия, отколкото в САЩ и Европа. 96% от супер богатите азиатки, продължават да трупат богатство, в сравнение с една 57% в САЩ и 63% в Европа.
В проучването са включени 1 347 милиардери, анализирани са данни за последните 19 години и е показан ефектът от световната финансова криза върху състоянието на супер богатите. От включените през 1995 г. в списъка 289 души, само 126 са останали в него, 66 са починали, а богатството на 73 милиардери се е стопило заради проблеми с бизнеса или поради други причини. Все още в клуба на най-богатите доминират мъжете на възраст над 60 години.

За този период световният БВП се е увеличил от 30 трлн. долара до над 77 трлн. долара, докато милиардерите в света са успели да увеличат богатството си почти седем пъти – от 700 млрд. долара до 5.4 трлн. долара.

Авторите на доклада смятат, че този стар възглед вече не е актуален – първото поколение създава, второто-развива, третото-разваля. Всъщност данните сочат, че по-често второто поколение не отдава голяма важност на бизнеса, който първото е създал.