Бизнес и Политика

Норвегия е най-добрата страна за живеене

Годишният доклад на ООН за човешко развитие показва, че най-добрата страна за живеене в света е Норвегия. Тя заема първата позиция за 12-та поредна година.
От близо 200 държави, които участват в проучването, Норвегия се представя най-добре по отношение на продължителност на живота, жизнен стандарт и образование, както и в редица по-малко субкатегории. 
Средната продължителност на живота в Норвегия е 81 години и 6 месеца, а брутния национален доход на глава от населението е 64 922 щатски долара.
Успехът на Норвегия се уповава на много фактори, някои от които са стабилната система за здравеопазване, движената от петрола икономика, както и силната правителствена структура. Освен всичко това, страната се гордее с изключително красива природа, която привлича много туристи.
Второто място в класацията заема Австралия, третото – Швейцария, следвани от Дания и Холандия.

България се намира в категорията „високо човешко развитие”, като индексът на човешкото развитие (ИЧР) ни поставя на 59-о място от общо 188 изследвани държави в света.

По отношение на социалната картина в страната е отчетено, че в периода 2005-2013 г. обезщетения за безработица са получавали 25,6% от безработните на възраст 15-64 години. Платеният отпуск по майчинство към 2014 г. е бил 410 дни. За периода от 2004 до 2012 г. 96,9% от населението, навършило пенсионна възраст, е получавало пенсия.