Бизнес и Политика

Какви рискове крие увеличаването на лихвения процент за компаниите в САЩ?

Напоследък големите американски компании изкупуват обратно акции, за да увеличат възвращаемостта към акционерите. Това съобщава „Ройтерс“. От друга страна инвеститорите също печелят, защото купуват акции от най-големите компании.

Тази година обаче фирмите, които изкупуват акции изостават във фондовия индекс S&P 500, тъй като инвеститорите очакват по-високи лихвени проценти.

След като Федералния резерв повиши лихвените проценти след срещата си на 15-16 декември за пръв път от почти десетилетие и въпреки че увеличението на разходите за заеми на големите компании е минимално, се очаква те да растат през 2016 година. Причината е, че Фед може отново да повишава лихвените си проценти и през новата 2016 година.

Именно заради увеличаването на лихвените проценти от Фед оправдаването на разходите за тези компании, които взимат кредити за обратно изкупуване може да се окаже трудно.

Компаниите, които връщат свободни парични средства на акционерите са фаворити на инвеститорите. Въпреки спада на индекса за обратно изкупуване към S&P, той все пак бие основният с 24 процентни пункта от началото на 2010 насам.

Обратното изкупуване на акции увеличава търсенето на определени такива, установявайки минимум за цената им. В същото време намалява броя на предлаганите акции, като по този начин увеличава доларовата стойност на печалбата.

„Ройтерс“ преви анализ, който показва, че разходите за обратно изкупуване са се вдигнали, в сравнение с инвестициите. По-високите лихви правят взимането на заеми за обратно изкупуване по-скъпо.

Редица големи компании може да бъдат засегнати от увеличаването на лихвения процент. Това са CBS Corp, Coca-Cola Enterprises, Xerox Corp, Verisign, Time Warner и General Motors. Тези компании за забележителни заради огромните си изкупувания.

Те постигат различни резултати за 2015 година. Versign се представя изключително добре тази година с ръст на акциите над 60%, докато Time Warner отчетоха спад от почти 20%. Със затягането на финансовите условия, Goldman Sash очаква компаниите да не се представят много добре и през 2016 година.