Бизнес и Политика

Какво означава да си безработен в България?

През третото тримесечие на 2015 година е отчетен спад в процента на безработицата в България. С 8,3% намаляват безработните в България, а това е най-ниското ниво от 2009 година насам. Това показват данните на Националния статистически институт.

Голяма част от българите са икономически неактивни и дори не търсят работа, а именно наличието на трудов доход е една от онсовните предпоставки за преодоляване на бедността. Според Института за пазарна икономика една от причините за ниската икономическа активност е високият капан на безработицата, която от 2011-2013 е 81,6%.

Това само по себе си означава, че ако човек започне работа със стартова заплата равна на нивото отпреди да стане безработен, той ще получава допълнителен доход в рамките на 18,4% от брутната си заплата спрямо обезщетението, което е получавал като безработен. Именно затова от ИПИ са на мнение, че българските безработни нямат необходимите стимули,

Капанът на безработицата в България е деветият по стойност най-висок в ЕС за 2013 година. Човек, който се осигурява на реалните доходи, получава обезщетение в размер на 77% от чистата си заплата при средно 55,6% за ЕС. Това е причината, българските граждани да не търсят работа доброволно.

Има и още два капана – на ниската икономическа активност и на ниското възнаграждение за труд в България. Според анализа това би трябвало да води до по-висока активност при търсене на работа, но на практика не се случва заради високия дял на структурната безработица. Тя произтича от разминаването между уменията на безработните и търсенето на работодателите. Още един фактор са териториалните дисбаланси, които не се отчита при увеличението на минималната работна заплата и минималните осигурителни доходи.

От ИПИ смятат, че едно възможно решение за намаляване капана на безработицата е въвеждането на т.нар „регресивен елемент“, което означава обезщетенията за безработица да се намаляват в периода на получаването им. Друга опция би могла да бъде намаляването на вноските във фонд „Безработица“ на НОИ, както и на размера на получаваните обезщетения при безработица.