Бизнес и Политика

През 2015 година фирмите са влошили състоянието си

Настоящата 2015 година не е била благоприятна за бизнес климата у нас. Влошило се е състоянието на фирмите, както и общата им оценка за развитието на бизнес в България. Това показва годишното анкетно проучване сред 734 предприятия, които са членове на Българската стопанска камара (БСК).

Едва една десета от анкетираните виждат подобрение в бизнес средата от 2014 – 2015 година. Като цяло, половината участници в тазгодишната анкета откриват отрицателни тенденции в бизнес климата, докато през 2014 година така се смятали 34%. Сумарно отговорите „влоши се“ и „без промяна“ са на почти едно и също ниво и през тази и изминалата година – общо над 80%.

Освен това, проучването на БСК показва, че състоянието на фирмите се влошава спрямо миналата година. Негативните оценки за 2015 година са 4 пъти повече от позитивните, Без промяна остава и делът на посочилите липса на промяна в състоянието на тяхната фирма – по 47% и през 2014 и през 2015 година.

Изпълнителният председател на БСК  Божидар Данев заяви, че икономиката на годината е нараснала не заради повече производство, а заради повишената събираемост. Той обясни, че заради повишаване цената на енергията за индустията са закрити производства в металургията, като се очаква да има и закриване на други енергоемки производства. Спад е налице и в хранително-вкусовата промишленост. Двата сектора с ръст са IT технологиите и фармацията.

Индикаторите, които могат да издърпат икономиката напред и да доведат до ръст, са инвестициите, увеличаване на раждаемостта, намаляване на емиграцията и създаване на нови работни места, каза още Данев.  Без наличието на тези фактори не може да се очаква икономически растеж.