България Север

Творчество на ученици от художествени училища се предлага на пазара

sektor ART 1Продукция на ученици от художествените училища в Трявна и Троян вече е на пазара след успешния старт на инициативата в подкрепа на младото българско изкуство.

Пана, изписани и резбовани декоративни съдове и керамика се предлагат в арт-магазина на ул. „Радецка“ 15 в Габрово.

„Излизането“ на пазара цели да окуражи най-младите творци и да ги подготви за реалните предизвикателства в бъдещата им професионална реализация.

В тази посока са усилията на Центъра за неформално образование и културна дейност АЛОС.

По инициатива на Сдружението беше създаден модел за ученическо предприемачество.

Идеята е творбите, създадени по време на извънкласни занимания и под ръководството на избрани преподаватели, да се предлагат на пазара в рамките на няколко кампании през годината, като по – голямата част от приходите от продажбата ще получават авторите.

Това е първата кампания в рамките на инициативата, която беше представена в Художествената галерия в Габрово от д-р Добрин Атанасов от център АЛОС, който е и преподавател към катедра „Изобразително изкуство“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Сектор АРТ 2

Ученическо творчество с бранда СЕКТОР АРТ се предлага в определени магазини в Габрово и София, както и на коледни базари и изложения на произведения на изкуството и занаятите. На щандовете са изложени уникати, ръчно изработени от ученици от художествените училища в Трявна и Троян, като се предвижда да бъдат привлечени и другите гимназии по изкуства в страната.

Сектор АРТ 3

Според д-р Добрин Атанасов от Център АЛОС, финансовата мотивация се оказала полезна за учениците, тъй като имат интерес да работят качествено и да се конкурират в реална среда. По думите му, всяко произведение, излязло от ателието има принадена стойност – наученото от децата струва много повече от самата творба. Затова авторите на идеята разчитат на социална подкрепа за професионалното образование в сферата на изкуствата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730