Бизнес и Политика

Доларът се стабилизира спрямо еврото

Доларът възвърна стойността си днес спрямо еврото, след като преди това поевтиня на фона на резултатите от парламентарните избори в Испания. Еврото се търгуваше без промяна спрямо щатския долар на на ниво 1,0914, след като на 21 декември поскъпна с 0,4%. Причината беше изборите в Испания. Ръстът бе ограничен, защото нито една партия не успя да спечели убедително парламентарните избори. Това постави под въпрос икономическите реформи в страната.

От своя страна доларът поскъпна и спрямо йената с 0,1% до 121,275 йени. С наближаването на празниците се ограничи активността на повечето финансови пазари по света. Валутите се търгуват в тесни рейнджове.

В дългосрочен план доларът е на път да отчете 11% ръст спрямо кошницата от валути през настоящата 2015 година, а за догодина се очаква да поскъпва. Доларовият индекс върви към повишение за четвърта поредна година.

С дата 22 декември 2015 година канадската валута се разменя на ниво 1,3945 спрямо щатския долар. От началото на годината канадския долар е поскъпнал с 19%. Австралийската валута се справя най-добре засега. Към 22 декември 2015 година поскъпването при нея е с 0,2% до 0,7202 спрямо щатския долар. Въпреки това, за цялата година австралийската валута върви към понижение от 12%.