Бизнес и Политика

Банките повишават таксите си

На фона на спадащите лихви от приходи, част от банките започнаха да вдигат таксите за обслужване на граждани. През последните 5-6 месеца това направиха 5-6 трезора. Това съобщава финансовият анализатор Десислава Николова. Промените на някои тарифи ще влязат в сила след Нова година.

Повишението на таксите при поддръжка на разплащателна сметка, например, е с 10-40 стотинки. С това увеличението на този вид услуга достига до 1-2 лева на месец.

Промени има и в таксите при теглене от банкомат, заяви Николова. Банката, от която е картата ни, ще повиши тарифата, ако теглим с нейната карта от устройство на друга банка. Увеличението е в интервала от 1 до 1,10 лева. Друг трезор леко пък е повишил таксите си при теглене от чужбина.

Друга промяна  има и по отношение на годишната сума за управление на кредитна карта. Една от кредитните институции е повишила тази тарифа от 25 на 40 лева, а друга е въвела месечна такса за поддръжка на депозитна сметка.

През последната година нарастват приходите на банките от такси. По данни на БНБ към октомври те са били 845 млн. лева. През същия месец на 2014 година те са били 778 млн. лева. Причината за увеличението е масовото предоговаряне на кредити. След като от Закона за потребителски кредити бяха премахнати редица такси, като например за усвояване на отпуснатия заем. Така, трезорите компенсираха с повишаване на вече съществуващите.