България Север, Общество

Буковите гори на Централен Балкан – номинирани за ЮНЕСКО

снимка: НП „Централен Балкан“

Министерският съвет одобри кандидатурата на буковите гори от резерватите на Национален парк „Централен Балкан“ за Европейския сериен обект на световното наследство „Букови гори – общо наследство на Европа“, съобщават от Министерството на околната среда и водите. Номинацията ще бъде представена в Секретариата на ЮНЕСКО в Париж през втората половина на януари тази година.

Ще припомним, че България беше поканена от ЮНЕСКО да се присъедини към този обект заедно с Австрия, Белгия, Полша, Румъния, Словения, Украйна, Испания, Италия и Хърватия. Проектът, свързан с обявяването на Европейския сериен обект на световното наследство на ЮНЕСКО, е иницииран от Федералното министерство по околна среда, защита на природата и ядрена безопасност на Германия с цел опазване на уникалните вековни букови гори в цяла Европа и представя разширение на вече съществуващ, който обхваща вековни букови масиви в Словакия, Украйна и Германия.

Столетните букови гори в резерватите на Национален парк „Централен Балкан“ са идентифицирани като гори, притежаващи необходимите качества да бъдат включени в Списъка със световно наследство на ЮНЕСКО, като част от серийния обект „Букови гори – общо наследство на Европа“.

снимка: НП „Централен Балкан“

снимка: НП „Централен Балкан“

Буковите гори в Националния парк покриват около 29 000 ха, като половината от тях са над 150-годишни, а на отделни места съществуват жизнени гори на възраст над 240 години. Много от старите естествени гори спадат към категорията на „девствените“ гори, което означава, че на практика хората не са се намесвали в тяхното развитие.

Буковите гори в резерватите на Парка в Национален парк „Централен Балкан“ не само имат необходимите характеристики и ценност – представителни, вековни, с високо биоразнообразие, но налице е и управленски механизъм, който да гарантира опазването им, произтичащ от строгия им законов статут и контролен орган в лицето на Дирекцията на Националния парк.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730