Бизнес и Политика

Публичен регистър за производителите на вредна храна

На кръгла маса, отганизирана от агроминистерството беше обсъдена идеята за публичен електронен регистър, в който да са включени производителите, предлагащи вредни храни. От агроминистерството искат да представят нов законодателен пакет, който да включва Закон за храните, Закон за оценка на риска по хранителната верига и проект за изменение на Закона за ветеринаромедицинската дейност.

Целта на новото законодателство е да има ясно очертани правила и граници, да няма незаконна търговия и внос и да има равнопоставеност на стопанските субекти. Това коментира агрономистът Десислава Танева. Според нея хранителния сектор е един от най-мащабните и в него са заето около 112 хил. души.

Работата по законодатеслството ще приключи с изграждане на информационна система за цялата верига – от фермера до хранителния магазин. Всички регистрирани обекти ще бъдат публични и потребителят ще може да предизвика контрол на съответен обект, ако има информация за нарушение.

Десислава Танева посочи още, че над 438 хил. обекта се контролират от БАБХ, но без обществен контрол, който да намали корупционния натиск, системата няма да може да функционира ефективно. Системата обаче, може да заработи, чак когато влязат в сила всички предложени законодателни актове.

Очаква се БАБХ да започне да оповестява не само количествените забрани, но и имената на производителите. Тотод Тодоров от МЗХ коментира, че това гарантиране на правата на потребителите трябва да се направи плавно. Според Танева  единната информационна система, до която и потребителите ще имат достъп, ще бъде заключителния етап от промяната в законите.

„Щом като нищо не ни ограничава законодателно, публичността ще е най-голямата мотивация всеки от операторите да бъде стриктен“, каза Танева.

Разбира се, имената на провинилите се производители ще бъдат публично обявявани след щателна проверка и завършено производство, доказващо вината на съответния производител.