България Север

Новият мост над река Янтра ще е масивен и от стоманобетон

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Новият пешеходен мост над река Янтра, свързващ крайречните улици „Аврам Гачев“ и „Дунав“ в Габрово, ще бъде с масивна конструкция и изграден от стоманобетон. Новината беше съобщена от арх. Николай Меразчиев, зам.- кмет на община Габрово, с ресор Строителство – устройство на територията, по време на брифинга на кмета Таня Христова.

„Мостът ще бъде масивен и стоманобетонен. Такъв какви са и останалите мостове в нашия град“, заяви арх. Меразчиев. По думите му визията на съоръжението, погледнато отгоре, повече ще прилича на „поляна, през която минават няколко пътеки“, а не само настилки, които маркират велоалеи или пешеходни пространства.

„Този мост е по-различен от останалите. Той е с денивелация спрямо двата бряга на река Янтра. Погледнато надолу по течението десният бряг на ул.“Дунав“ е по-висок, спрямо левия на вече изградената ул.“Аврам Гачев“. Това предполага да не правим наклонен мост, а напротив – интересна връзка на самия мост с улицата“, обясни зам.- кметът.

На новото съоръжение над Янтра ще бъде изградена рампа за достъпност и велодвижение, както и стълби, свързващи ул.“Аврам Гачев“ с моста, намиращ се на по-високо ниво. Решението е продиктувано и от хидроложките изследвания, които са правени в конкретния район, поясни още Меразчиев.

Ще бъдат изградени една или две погледни площадки, предлагащи гледки, както към моста Игото, така и към спортна зала „Орловец“, а парапетите на съоръжението ще бъдат от стъкло. Самият мост ще бъде с достатъчно ефекти в себе си, като намеренията на проектантите са да има водни и светлинни.

Според първоначалните разчети инвестицията възлиза в размер малко над 1 милион лева. Строителните дейности на новия мост ще започнат през лятото на 2016 година и в зависимост от сроковете, които оферират фирмите – изпълнители, ще стане ясно дали ще приключат в рамките на годината или през 2017 г.

„Това е един красив атракцион за Габрово. Място за рекреация“, допълни в заключение арх. Меразчиев.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730