България Север

От МВР апелират: Не давайте пари, поискани по телефона!

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

58-годишният габровец, който бе задържан за измами в Трявна, е уличен за извършител и на 2 телефонни измами в Габрово. Мъжът бе заловен на 26 януари в Трявна, непосредствено след като получил плик с пари от 76-годишна жена. В хода на работата по случая бе установено, че той е съпричастен към още 5 телефонни измами в Трявна, извършени през периода ноември 2015 г. – януари 2016 г.

При последвалите процесуално-следствени действия, криминалисти от габровската полиция установили, че мъжът е извършител и на 2 измами в областния град – от 71-годишна жена получил 1100 лв., а от 80-годишна габровка взел плик с 1000 лв. Престъпленията били извършени по сценария „необходими средства за лечение на близък роднина“. Сумите са възстановени. Работата по изясняване и документиране на цялостната му престъпна дейност продължава.

Въпреки усилията на полицията по предотвратяване и разкриване на телефонните измами, тези престъпленията продължават. Само вчера в Габрово две възрастни жени – на 70 и на 69 години, са станали жертви на телефонни измамници. По сценария „оказване на съдействие на полицията за залавяне на ало-измамници“ едната жена била измамена с 1450 лв., а другата предала на непознат 10 450 лв.

От полицията припомнят схемата: на домашния телефон получавате обаждане от непознат, който се представя за полицейски служител. Мнимият полицай обяснява, че на територията на града са засечени измамници и в момента се провежда специализирана акция по тяхното залавяне. „Криминалистът“ Ви убеждава да съдействате, като предадете всичките си налични пари на изпратено за целта лице, а след края на действията по задържане на престъпниците, средствата ще Ви бъдат върнати.

От Областната дирекция на МВР – Габрово за пореден път призовават гражданите да не се поддават на манипулации. Тъй като сценариите са различни, основното правило, което трябва да се спазва е: при получаване на каквото и да било обаждане, свързано с искане на пари, телефонният разговор да бъде прекъснат незабавно. Искането на пари по телефона е категоричен знак за измама! Дори отсрещната страна да настоява да останете на линия, затворете телефона и позвънете на най-близките си хора и на тел. 112!

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730