България Север

Повече туристи през миналата година отчетоха от Етъра

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Близо 32 000 туристи повече са посетили Архитектурно – етнографски музей „Етър“, край Габрово, през изминалата година, спрямо предходната 2014 г. Данните бяха официално оповестени пред местните медии от директора на Музея на открито доц. Светла Димитрова, която представи по-важните прояви и инициативи през изминалите 365 дни.

По думите й стана ясно, че сътвореният от Лазар Донков музей е привлякъл през 2015 г. общо 187 010 посетители, от които близо 24 000 са били чужденците. Пред журналистите Светла Димитрова заяви, че през 2015 г. са били положени много усилия по ремонтиране на съоръжения в самия комплекс и дейности, правещи неговия външен вид по-добър.

Директорът на АЕК „Етър“ информира, че е направена пълна инвентаризация на основния и научноспомагателния фонд на музея, като са подготвени списъци на ценностите, нуждаещи се от реставрация и консервация.

Над 1 млн. лв. са собствените приходи от последните 12 месеца, което е ръст от 118,7% в сравнение с 2014 г. Над 152 000 лв. от тази сума са дошли от продажба на сувенири, останалите – от купени входни билети.

По отношение на научната продукция на Музея от казаното стана ясно, че е работено по 26 научни теми, представени са били 24 научни съобщения на конференции в страната и чужбина, отпечатани са били 12 научни публикации в сборници и списания и е публикуван един сборник.

Уредени са били 4 изложби в страната и 6 в музея, приети са били 5 изложби, посетени от 18 162 души и е било взето участие в 1 съвместна изложба. През изминалата година е била извършена реставрация на части от Валявицата.

Ремонтирани са били монолитни стъпала, каменни зидове и плочници, часовниковия механизъм на кулата, дървени огради и порти, дренажната система и дървените части на приземните етажи на Чаршията.

Общо 80 прояви са били организирани и проведени на територията на музея. По отношение на основната музейна дейност Светла Димитрова припомни, че АЕК „Етър“ бе домакин на Националната студентска етноложка конференция, Международния фотопленер и Международния арт-проект „Таланти на 21 век“.

„През 2015 г. Етъра за първи път организира младежки симпозиум за кинетично изкуство, задвижвано с вода „КЕВИС“, организиран в партньорството с НПО „АЛОС“. Музеят се включи в отбелязването на Европейските дни на художествените занаяти. Посрещна 13 милионния посетител и сключи най-много договори с туроператорски фирми“, отчете още директорът.

АЕК „Етър“ е получил сертификат от големия туристически сайт „TRIPADVISOR“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730