България Север

Зимни празници на биоразнообразието с Детска природна академия „Узана“

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Детска природна академия „Узана“ изненада малки и големи с една по-различна зимна ваканция. Екипът на Академията беше подготвил интересна програма от тематични образователни игри и филми, и очакваше своите посетители от 30 януари до 7 февруари в Посетителски информационен център – Узана, където е и „базовия лагер“ на Академията.

Всеки ден деца на различни възрасти посещаваха Академията, с изключение на 5 февруари (петък), когато поради снежните условия, достъпът до Узана беше по-труден. В зимните празници се включиха както случайни малки групи от деца и родители, почиващи на Узана, така и организирани групи с ученици и учители, една от които беше група скаути от гр. Лясковец.

Интерес в Академията предизвикаха най-вече Лабораторията и Стаята на лалугера. В лабораторията децата имаха възможност да разглеждат под микроскоп различни видове тъкани като памук, полиетилен, органични тъкани и др. В Стаята на лалугера, децата се забавляваха, влизайки в ролята на лалугери, промъквайки се в „бърлогата“ на малките бозайници и виждайки света през техните очи.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В един от модулите – Микрокосмос, където децата могат да научат нещо интересно и полезно за света на насекомите, истински фурор предизвика един необичаен гост – страшилка, екзотичен вид насекомо, което се нарича така, защото заема „застрашителна“ поза като начин за отбрана, но всъщност сама по себе си никак не е страшна.

Освен вътре, интерпретаторите провеждаха игри и навън, по образователната екопътека в близката гора. Времето минаваше неусетно в интересни игри и задачи по групи за опознаване на интересни неща за гората, птиците, бозайниците, насекомите, растенията, водата и скалите като природни ресурси, връзката на човека с природата.

Зимните празници на биоразнообразието, организирани от Детска природна академия „Узана“ успешно привлякоха вниманието към Академията като място за учене чрез преживяване в природата.

Оказа се, че зимата също е прекрасно време за тематичните обучителни модули. Ученето чрез игра през зимната ваканция ще остане като тенденция и занапред.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730