Бизнес и Политика

Nokia подобри печалбите си

Финландската компания Nokia отчете по-добра от очакваната печалба за звеното си за телеком оборудване, но предупреди, че внедряването на нови мобилни мрежи ще започне да се забавя в най-важния за телекома пазар – Китай.

Бизнесът с мрежи на телекомуникационната компания, който съставлява над 90% от самостоятелните продажби, отчете марж на оперативната печалба от 14,6% за четвъртото тримесечие на 2015 г. спрямо 14% година по-рано и 13,8 на сто според оценката на анкетирани от Reuters анализатори.

Нетните продажби на Nokia са намалели с 3% до 3,609 млрд. евро.

Миналия месец компанията започна да слива операциите си с Alcatel-Lucent, като тази седмица обяви, че държи 91% от акциите на Alcatel.

В отделно изявление френската компания заяви, че коригираната оперативна печалба за последните три месеца на 2015 г. е нараснала до 560 млн. евро спрямо 284 млн. евро за същия период на предходната година. Този успех се дължи на по-силни продажби към края на годината – най-вече в областта на софтуера.

Приходите за периода са скочили с 13% до 4,16 млрд. евро.

Kомпенсации за телефонните патенти на Nokia от страна на южнокорейската Samsung Electronics са помогнали за това общата оперативна печалба на Nokia за тримесечието да нарасне с 46% спрямо нивото от 2014 г. – до 734 млн. евро.Придобиването на Alcatel от страна на финландския телеком цели да подпомогне Nokia в битката с шведската компания Ericsson и китайската Huawei за пазар, в който ограниченият растеж и силната конкуренция оказват натиск върху цените.