Бизнес и Политика

Българският енергиен холдинг с ново ръководство

В началото на седмицата шефът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен бе освободен от поста си и на негово място дойде Петьо Иванов, който до момента бе изпълнителен директор на „Булгаргаз”. Причината за смяната на ръководството на холдинга е невъзможността да се погасят задълженията към американските централи „Марица” 1 и „Марица” 3. Това уточни енергийният министър Теменужка Петкова.

„Основната задача беше тази. Към настоящия момент не е изпълнена тази задача. Надявам се обаче да я финализираме успешно. Господин Иванов е човек от системата. Знаете, той беше досега изпълнителен директор на „Булгаргаз“, преди това е бил финансов директор на НЕК, човек с опит, затова се спряхме на него. Надявам се да се справи“, каза Петкова.

БЕХ трябва да изплати задълженията си най-късно до края на месеца, което означава, че заемът, който ще трябва да изтеглят, трябва да е осигурен най-късно до 26 февруари. Към момента обаче, все още няма обвързващи оферти. Теменужка Петкова припомни, че когато двете топлоцентрали получат парите си, те ще погасят задълженията си към „Мини Марица Изток“.

„Говорим за ресурс от порядъка на 340 милиона, които са жизнено важни за мините. Финансовият проблем прераства и в чисто технологичен проблем, тъй като липсата на ресурс създава невъзможност да се изпълнява инвестиционната програма, което създава много сериозни рискове за мините“, допълни министърът.