Бизнес и Политика

Как варират цените на имотите от началото на 2016г.

Новата година стартира много лошо за фондовите пазари по света. Това явно тревожи родните спестители, които повишават депозитите си в условията на понижаващи се лихви. По последни данни общо 46 989 домакинства в страната имат депозит на стойност над 100 хил. лв. Това е абсолютен рекорд в историята на банковата ни система.

С повече от 10% само за тримесечие са се увеличили депозитите в страната за суми над 1 млн. лв. Дали обаче в подобна несигурна външна среда, инвеститорите поглеждат и към пазара на имоти?

Ще погледнем как са се променяли цените на имотите и наемите в столицата през последните два месеца, въз основа на офертните цени продава на имотния сайт imot.bg. Както се вижда от таблицата по-долу, от началото на декември до момента, се наблюдава ръст в цените на имотите в столицата, който в най-голяма степен е видeн при цените на многостайните жилища. Те се повишават с цели 6.5% за разглеждания период.

Втори по ръст са двустайните жилиища, чиито офертни цени нарастват с 2.4%. Следват тристайните с 1.8% и едностайните с 1.1%. Инвеститорите, които се насочват към имоти с цел доходност от отдаването им под наем, трябва да продължат да гледат към най-малките едностайни апартаменти. Там доходността е най-висока при ниво от 5.85%. Това обаче, е под доходността в началото на декември на миналата година от близо 6.1%. Двустайните са втори по доходност с 5.2%, която се запазва с почти без промяна, спрямо тази от 5.3% преди два месеца. Тристайните носят доход за инвеститорите, при отдаването им под наем, в размер на 4.9%, което е подобрение спрямо тази от 4.7% в началото на декември.

С най-ниска доходност от отдаване под наем се отличават многостайните, от едва 4.02%. Въпреки ръстът в цените на този род имоти обаче, повишението на наемите им прави така, че доходността на практика се подобрява от тази в размер на 3.97% в началото на декември. Изводът, който можем да направим е, че по-малките имоти продължават да предоставят по-добра доходност по отношение на отдаването им под наем. Засиленото търсене на по-големи жилища обаче, като тристайни и многостайни, води до повишаване на наемите им с по-ускорени темпове от тези в цените им.

Източник: Profit.bg