Бизнес и Политика

Българските биоплощи се увеличават

България се нарежда на второ място е Европа по ръст на площите за биоземеделие. Над 32% е увеличението на площите за биоземеделие у нас, като процент от общата земеделска земя. Този показател ни нарежда на второ място след Руската федерация (+70) и преди Хърватия (+23). По нарастване на биоплощите в абсолютни числа (хектари), отново се нареждаме на челните позиции. По този показател България заема 7-мо място след Русия, Испания, Италия, Франция, Турция и Словакия.

Относно производителите на биопродукти, страната ни се нарежда на 13-то място по брой производители – 3893.

През 2014г. площите с биоземеделие в Европа са се увеличили до 260 000 хектара. Най-голям ръст на площите се отчита в Руската федерация, Испания и Италия.

От 2004, когато десет нови страни се присъединиха към Европейския съюз, площите с биологично земеделие са нараснали със 72 процента (в Европа: 78 процента) – от 5.9 милиона хектара през 2004 до 10.3 милиона хектара през 2014.

Страните с най-много площи с биоземеделие са Испания, Италия, Франция и Германия. Близо 27,6 процента от площите в света с биоземеделие са Европа.

2,4 процента от земеделските земи в Европа са заети с биологични култури, а в ЕС – над два пъти повече (5,7 %). В осем държави над 10% от земеделските площи са сертифицирани, като биологични. Най-много биоплощи има в Естония, Лихтенщайн, Австрия и Швеция.

Най-високо потребление на бихрани се отчита в Швейцария, Люксембург, Дания, Швеция, Лихтенщайн, Австрия и Германия. Като цяло пазарът на биохрани е нарастнал с близо 8% и в момента потребителите в ЕС отделят близо 24 млрд. евро за биохрани.