Бизнес и Политика

Канадският долар поведе суровинните валути нагоре

Канадският долар днес се задържа при двегодишно дъно спрямо щатската валута, след като се възползва от скока в цената на петрола. В същото време липсата на нови индикации за политиката на Федералния резерв в публикувания протокол от януарската среща на централната банка доведе до консолидация при щатския долар.

Инвеститорите купуваха канадския долар, след като петролът поскъпна със 7% след изразената от Иран подкрепа за замразяване на нивото на производството. Въпреки това Иран не пое ангажимент, че ще ограничи собственото си производство. Канадският долар за последно се търгуваше на ниво от 1.3670 спрямо щатския долар, след като преди това поскъпна до 1.3666, което бе най-високото му ниво от 4 февруари. Австралийският долар се оскъпи с повече от 1 щатски цент спрямо щатския долар и се придвижва към нивото от 72 цента.

Новозеландският долар отново се върна над нивото от 66 цента спрямо щатския долар, отдалечавайки се от двуседмичното дъно от 0.6545. Мексиканското песо поскъпва, след като Централната банка на Мексико изненада пазарите с вдигане на лихвите и се намеси директно, за да подкрепи своята валута.

В същото време Венецуела обезцени боливара и обяви нова система за определяне на валутния курс. Доларът и еврото са в консолидация спрямо йената, след като поевтиняха до многомесечни дъна през миналата седмица. Доларът се разменяше срещу 114.14 йени, докато еврото се търгуваше на ниво от 126.97 йени, като и двете валути се задържаха над дъната си от 110.985 и 125.795, респективно.

Доларът поскъпна леко спрямо еврото, което отстъпи до 1.1126. Само преди седмица еврото достигна 3.5-месечен връх от 1.1377. Доларовият индекс днес се търгува почти без промяна на ниво от 96.861 пункта. 

Източник: Profit.bg