Бизнес и Политика

Революция: 3D принтер, печата части от човешкото тяло

Най-новото от света на науката и технологиите е 3D биопринтер, който позводява да се „печатат” пълноценни копия на части от човешкото тяло – ръце, кости, уви и тн. Американски биоинжинери постигат уникалното принтиране с помощта на стволови клетки и специално разработени за целта полимерни шаблони.

Според Антъни Атала от Института за регенеративна медицина в Уейк Форест, това е голяма стъпка към създаването на технология, позволяваща да се изработват органи за пациентите. „Сега имаме възможност да печатаме пълноценни човешки органи, съхраняващи стабилност. В бъдеще тази технология ще ни помогне да „печатаме“ тъкани и органи, годни за имплантиране“ коментира Атала.

Учените от института забелязват, че най-големият проблем при отглеждането на стволови клетки е това, че техният „печат” е възможен само на тънък слой. Оказва се, че когато делбелината на „палачинката” от стволови клетки е над 200 микрометра, тъканта започва да загива, защото кислорода и хранителните вещества не могат да проникнат на такава дълбочина без наличието на кръвоносни съдове.

Атала и колегите му решават този проблем със създаването на специален полимер, който позволява на клетките в бъдещите хрущяли, кости и мускули да растат в неограничени мащаби, без да се затрудняват с набавянето на кислород и храна.

След като органът е „напечатан”, той бива поставян в организма на мишка или дори човек, където се адаптира и се сдобива с кръвоносни съдове. Полимерът постепенно започва да се разлага в организма и отстъпва място на кръвоносните съдове. Накрая на мястото на заготовката възниква пълноценен орган с необходимата форма и всички видове тъкани.

Към момента биолозите са отгледали успешно раковина на ухо и долна челюст на човек. Органите били поставени в тялото на гризач и успешно се покрили с кръвоносни съдове, което довело до успешен край на демонстрацията.

Разбира се, тази технология е съвсем нова и все още не е готова за медицинско използване. Предстоят много тестове и клинични изпитания, но Атала и колегите му са сигурни, че този иновативен метод ще бъде бързо въведен и наложен в медицинските практики.