България Север

Осъдиха габровска бизнесдама, крила данъци

Снимката е илюстративна

Снимката е илюстративна

С решение по административно наказателно дело, обявено днес, 29 февруари, състав на Окръжен съд – Габрово, председателстван от съдия Василева, наложи на жена от Габрово глоба, в размер на 1 500 лева за извършено от нея престъпление против данъчната система.

Обвиняемата К.Б. бе призната за виновна в това, през че през периода 15 април 2013 г. – 20 март 2014 г., като управител на търговско дружество от Габрово, действайки при условията на продължавано престъпление, избегнала установяване и плащане на данъчни задължения по Закона за корпоративно подоходно облагане общо в размер на 6 960 лева – големи размери, като на досъдебното производство необявеното и неплатено данъчно задължение, ведно с начислената лихва за просрочие, общо в размер на 8 481,90 лева са заплатени от обвиняемата по сметка на ТД на НАП – Габрово.

Видно от събраните по делото доказателства бизнесдамата укрила данъчните задължения, като потвърдила неистина в годишните декларации по чл.92 от ЗКПО, изготвени от счетоводната фирма обслужвала дружеството, въз основа на представените от обвиняемата документи за дейността на дружеството.

К.Б. намалила счетоводната печалба на дружеството през отчитаните данъчни периоди – 2012 и 2013 година, с декларирани привидни разходи чрез съставени и ползвани документи с невярно съдържание и неистински документи – граждански договори, сметки за изплатени суми, служебни бележки.

За извършеното престъпление съдът освободи К.Б. от наказателна отговорност и й наложи административно наказание – глоба от 1 500 лева в полза на държавата.

Решението подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730