България Север

Габровски „шаран“ даде 200 лв. за обаждане в чужбина

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Пореден „шаран“ се хвана на въдицата на телефонните измамници. Този път „изгоря“ габровец, който заявил в полицията, че неизвестно лице, въвеждайки го в заблуждение, му причинило имотна вреда в размер на 200 лв.

Измамата била извършена на връх Баба Марта, по схемата „нужда от преводач и купуване на ваучери за предплатени телефонни услуги“.

Според този сценарий, извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите – работещи в агенции за превод или учители, като се представят за служители на МВР. Обясняват, че в полицията е задържан чужденец и са необходими услугите на преводач.

Впоследствие допълват, че „задържаният“ трябва да се обади на близките си в чужбина, но няма ваучер и молят за услуга – да бъдат купени ваучери, чиито номера да им бъдат продиктувани, а разходите ще бъдат възстановени в полицейското управление.

По пози повод ОДМВР-Габрово информира, че при възникване на необходимост от преводач, полицейските служби ползват специализираните услуги на заклети преводачи.

Същият ден на територията на Габрово била извършена още друга измама. Възрастна жена предала на непознат мъж, с когото се срещнала пред входа на жилището си 3000 лева, за да плати спешна операция на „пострадал близък“.

По случаите са образувани досъдебни производства.

От ОДМВР-Габрово отново припомнят основните правила за недопускане на този род престъпления, а именно: Не давайте пари, поискани по телефон, и не приемайте молби за плащания под какъвто и да е предлог. Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона. При всяко съмнително обаждане, обезателно проверете истинността на сигнала, като позвъните на тел. 112.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730