Бизнес и Политика

Ще успее ли България да се справи с икономическите рискове

Заради прекомерния бюджетен дефицит страната ни продължава да е една от държавите със сериозни икономически проблеми, породени от макроикономически дисбаланс. Това се посочва в доклада на Европейската комисия за 2015 година, въз основа на задълбочен преглед  при изпълнението на характерните за всяка страна препоръки.

По-голямата част от страните членки на ЕС не са засегнати толкова много от икономически дисбаланс в сравнение с предишната година. В някои от тях включително Румъния даже липсва такъв.

България спада към групата с най-лоши резултати, заради проблеми във финансовия сектор и по-специално при банките, в които има българско участие. Оптимистичното становище на ЕК е, че в сравнение с 2014 е отчетена по-голяма стабилност, въпреки че има още доста проблеми за решаване, най-вече във финансовия сектор.

Страните с най-незадоволителни постижения, ЕК предвижда да бъдат погложени на специален мониторинг, което да доведе до засилен надзор на ответните мерки на политиката на страните членки и по-пълноценен диалог с държавните им органи.