Бизнес и Политика

Международен ден на водата

На 22-ри март отбелязваме световния ден на водата. Тази година деня на водата ще се проведе под мотото „Вода и работа”, като целта на тазгодишното мото е да покаже тясната връзка между тези два свята.

През 1992г. е проведена Международна конференция по околната среда и развитие в Рио де Жанейро и тогава 22-ри март е обявен за ден на водата.От тогава ежегодно се провеждат събития, които имат за цел да информират обществото за сериозните проблеми с питейната вода в световен мащаб.

Днес цели 27% от градското население няма достъп до водопроводна мрежа, а 790 млн. души на планетата са лишени от възможността да използват канализация. За сметка на това във ВиК системите, ежегодно се губят повече от 300 млн. кубически метра питейна вода, заради аварии и течове.

Противно на разбиранията на Земята всъщност няма толкова много вода, колкото си мислим. Оказва се, че тя е ограничен ресурс, като водата годна за пиене е едва 1% от общото количество вода на планетата. Останалата част от водния запас е в солена вода – 97% и под формата на лед – 2%.

Макар и ограничена, като количество, водата е изключително важна за човешкия организъм, както и за останалата флора и фауна на планетата. Нашият организъм се състои от повече от 65% вода и тя е жизненоважна за нас.

Всички използваме водата, за това отговорност на всеки един от нас е да я пести и да я пази от замърсяване.