Бизнес и Политика

Книги за смет

От 16 април започва кампанията „Книги за смет”, организирана за 4-та поредна година. В София, Бургас, Плевен, Велико Търново и Кюстендил, ще имате възможност да се сдобиете с книга, само срещу килограм пластмаса.

Срещу всеки събран килограм пластмасови отпадъци – всякакви бутилки, туби, кофички от кисело мляко, санитарни продукти, пластмасови чаши и тарелки, пластмасови играчки, найлонови торбички и други – получавате безплатно книга по ваш избор.

Отпадъците биват събирани за рециклиране, като при предаването им, в тях не бива да има съдържание и е добре да бъдат смачкани, за да заемат по-малко място.

През миналата година „Книги за смет” събра над 14 тона пластмаса и бяха раздадени над 11 000 книги.

Рециклирането на пластмаса остава сериозен световен проблем. Оказва се, че само 1 рециклирана пластмасова бутилка, може да произведе енергия, достатъчна да захрани компютър за 25 минути. Едва 14% от всички пластмасови опаковки се събират за рециклиране, за разлика от хартията, където процентът е много по-висок – около 60%. Желязото и стоманата също водят значително в класацията съответно със 70% и 90%.

Очаквайте допълнителна информация, относно дните за провеждане на кампанията в различните градове, както и подробности за часове и локации.