Бизнес и Политика

У нас се произвеждат климатици за Porsche и BMW

През 2012г. световният лидер за производство на автомобилни части и климатични системи Behr-Hella Thermcontrol GmbH (BHTC) избира България за локация на следващия си нов завод. Заводът на компанията бива изграден в Божурище, където се произвеждат компоненти за автомобилни гиганти като Audi, BMW, Mercedes, Prosche и Volkswagen.

Според ръководителя на компанията у нас Мартин Ниланд, в България има много квалифицирани кадри и това е една от основните причини, компанията да избере именно нашата страна. Като други предимства той изтъква членството ни в ЕС, географското положение и плоския данък.

Инвестицията в българския завод е струвала на компанията 50 млн. лева. Целта на BHTC за следващите 4 години е да увеличат производството у нас до 100 млн. евро годишно. За изпълнение на зададената цел, компанията има нужда от квалифициран и подготвен персонал, ето защо работи тясно с технически гимназии и университети в страната.

Към момента в завода на BHTC работят над 200 души, които са специалисти в различни сфери – от оператори на поточна линия до инженери в развойно звено. От компанията планират да назначат още 300 души до 2020г.