Бизнес и Политика

Катаклизмите във фонд „Земеделие“

Фонд „Земеделие“, който в последните 9 години разплати близо 15 млрд. лв., се разклати сериозно. Само за три дни беше уволнен ключов служител в държавната институция и вътре влезе проверка на ДАНС. Дотук размерът на проверката на ДАНС и специализираната прокуратура е неясен.

Само два дни преди акцията на ДАНС от фонд „Земеделие“ беше отстранен Янаки Червеняков, началник „Договориране по ПМРСР“ (с фокус проектите на общини) и свързан “ със злоупотреби при завишаването на цените при изграждането на стадион в община Земен.

Съмненията за раздути сметки, неясен подбор и избирателни наказания придружават програмата за селските райони отдавна. Най-пресният описан случай е този за нарушения в община Земен.Проверка на „Биволъ“ при независим оценител показала, че строителните дейности за стадиона са оценени за 1 млн. лв., а фонд „Земеделие“ одобрява 3.5 млн. лв. за целта. Това се случва през 2012 г., когато отстраненият Янаки Червеняков е началник на отдела, който разглежда и договаря именно общинските проекти, обяснява източник, близък до фонда. Той посочва още, че покрай длъжността си, Червеняков няма как да не е контактувал с оценителната комисия и е известно, че именно той е бил отговорен за количествените сметки на общините. Червеняков също така е посочен като близък до изпълнителния директор Румен Порожанов. Самият Порожанов отрича това с аргумента, че Червеняков е бил главен експерт във фонда и преди неговото идване. Именно Порожанов обаче го повишава в началник-отдел през 2015 г. Независим източник твърди, че уволненият сега със сигурност не е от най-близкото обкръжение на директора на фонда.

Точен отговор за набраното напрежение около фонда сега няма.Едната версия е, че се търсят виновни за идващите от Брюксел глоби по програмата. Другата версия е, че заинтересовани лица, очакващи финансиране по проекти, се опитват да отстранят Порожанов, който въвел референтни цени и вътрешни оценители, с което се увеличава контрола.

В крайна сметка, тепърва предстои заключението, дали действията на разследващите целят да се докаже корупция, или просто да се отстрани директорът.