Бизнес и Политика

От ЧЕЗ искат шоково поскъпване на тока

От енергиината компания ЧЕЗ, искат увеличаване от цената на тока за битовите потребители в Северозападна България с 20% за дневна и с 22% за нощна енергия и вече са заявили това свое искане пред Комисията за енергийно и водно регулиране. От Комисията очакват и предложенията на останалите две дружества- EVN и „Енерго-Про“. Очаква се, те да са между 2% и 4%.

От ЧЕЗ посочват, че цената не е определена произволно, а е съобразена, със сега действащата цена на НЕК и завяват, че работят на загуба, като цената за битовите потребители, продължава да е по-ниска от цената, на която ЧЕЗ купува енергията от НЕК. Все пак, те посочват положителен баланс, по отношение на бизнеса. Лошото за чешката компания обаче е, че все повече фирми, предпочитат свободния пазар. През втората половина на миналата година, около 10 000 техни клиенти са предпочели плюсовете на свободния пазар, като съществена част от тях са от бизнеса. Същият проблем имат и EVN, които признаха за загуби от над 6 млн. лева, до сега.

За разлика обаче, от битовите клиенти, за малките бизнес клиенти се очаква намаление.

Дали обаче предложението ще бъде прието, трябва да реши КЕВР, която тепърва ще се запознава с предложенията.  Очаква се обаче, предложението да бъде редуцирано и процентите да бъдат намалени.